Grötö

Jag gick upp och kollade läget först vid sex och sedan vid sju men vinden höll fortfarande i sig, vid åtta fick vi en ny väderprognos och jag gick bort och kollade ytterliggare prognoser på hamnkontoret. Det skulle vara en kort lucka under dagen men ökande igen upp till styv kuling från i kväll eller inatt. Alternativen var alltså att gå direkt eller att stanna kvar och hoppas på bättre väder i helgen. Även om Anholt är trevligt så vinner ön inte på dåligt väder och lågsäsong, vi bestämde oss för att gå snarast möjligt direkt mot svenska kusten och hoppades hinna över innan vinden ökade på nytt.

Vi tog två rev i storen, hissade den i yttre hamnen och gav full gas på maskin ut genom den grova sjön i hamninloppet. Ganska snart la sig sjön något och vi kunde falla av, rulla ut genuan och stoppa maskin. En timme senare kunde vi runda pricken NV om hamnen och falla av upp mot Trubaduren, 50 M bort och som utlovat minskade vinden och vi kunde rulla ut full genua redan vid rundningen och några timmar senare kunde vi slå ut reven ur storen. Sjön la sig ganska snabbt och vi fick en riktigt fin sista översegling med en snittfart på dryga sex knop och ny toppnotering för resan; 10,5 knop i en surf!

Två rev i storen

Två rev i storen

Hårdvindsflöjel på vindrodret

Hårdvindsflöjel på vindrodret

Glad besättning

Glad besättning

Hotfullt akterut

Hotfullt akterut

Solen bryter igenom

Solen bryter igenom

Strax före åtta på kvällen kunde vi angöra svenska kusten vid Trudadurens fyr vid nio förtöjde vi på Grötö samtidigt som en rejäl åskby drog in över oss. Två timmar senare ökade vinden igen och under natten har det återigen blåst hårt.

Vi passerar Trubaduren

Vi passerar Trubaduren

3 tankar på “Grötö

 1. Ingrid Rehnberg

  Så skönt att ni hann över. Just nu är det hyfsat lugnt och ljust mot horisonten men hela förmiddagen har det blåst riktigt hårt och vräkt ner regn över Hakefjorden. Hur ser planen ut för resten av veckan?

  Svara
 2. Kalle Inläggets författare

  Idag har vi varit och tittat på Gunilla på Öckerö, imorgon fortsätter vi nog norrut och på fredag skall vi träffa Örjan och Gabor, m.fl. som hyrt båt över helgen. På söndag klockan 14 tänkte vi komma hem till Almösund.

  Svara
 3. Cia o Magnus

  Ser ut som ni har vårt väder med någon dags fördröjning. Men vi är trygga i kanalerna fortfarande. Nästa vecka tror de på lättare vindar så vi kan ta oss till Cuxhaven utan att det blir för obekvämt. Limfjorden är inte att tänka på tyvärr. Det ligger säkert kvar när vi går i pension om 9 år. Häftet med stående mastrutten är guld värd.
  Ha det bra nu på sluttampen
  Önskar Cia o Magnus i Adastra

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s