AIS-transponder

Efter att ha seglat med en hemmaknåpad AIS-mottagare i vår Raspberry Pi-dator i två säsonger är vi övertygade om fördelarna med AIS och vi har därför bestämt oss för att löpa linan ut och montera en transponder. Det blev några timmars googlande med jämförelser av prestanda, funktioner och pris innan vi landade i en Em-trak B100 AIS transciever och en Em-trak S100 antennsplitter som vi köpte som ett ”Sailor Package” där det även ingick en extern GPS-antenn.

Vi valde länge och väl mellan Em-trak-paketet och en True Heading CTRX Graphene+ med inbyggd splitter men till slut avgjorde priset och att Em-traken även fungerar som NMEA0183-multiplexer till dess fördel.

Än så länge har vi bara testat att torrköra systemet hemma tillsammans med vår navigationsdator vilket verkar fungera bra.
Valkyrian på Vesselfinder
Valkyrian på Marine Traffic

Annons

8 tankar på “AIS-transponder

  1. Pier

    Hej! Hamnade här via Google. Håller på att bygga en navigationsdator av en Pi 4 och nästa steg är att köpa en AIS att koppla den till. Funderar starkt på en Em-trak B100 och undrar om det fungerat bra att koppla den till Raspberry Pi? Kör du via USB eller NMEA? Hälsningar
    Pier.

    Svara
    1. Kalle Inläggets författare

      Hej Pier!
      Det har fungerat bra. USB-anslutningen är bara till för att konfigurera Em-traken så det är NMEA man skall använda för att kommunicera med navigationsdator eller plotter. En fördel med Em-traken är att den har två NMEA-utgångar och att den NMEA-data man eventuellt skickar in i den skickas vidare ut igen.
      I mitt fall skickar den både navigations- och AIS-data till Raspberryn via NMEA och det har fungerat väldigt bra när man fått till inställningarna i OpenPlotter.

      \\ Karl

      Svara
      1. Pier

        Tack för svar! Kör du nmea 0183 via en konverterare till USB eller hur får du in datan i Raspberryn?

  2. Adrian Östlund

    Hej! Kul att läsa er blogg! Jag har precis köpt båt och sitter och funderar på sjökort/plotter inför stundande medelhavsseglats till hösten. Har landat i att OpenCPN på en Raspberry nog är ett bra val. Lite nyfiken på om ni är nöjda eller hade gjort på annat sätt med facit i hand? Undrar även hur klurigt det är om man inte använt raspberry innan (men ändå är någorlunda teknisk), är det görbart? Har ni kompletterat med ”vanlig” plotter också?

    Allt gott!

    Svara
    1. Kalle Inläggets författare

      Jag hade gjort likadant igen men det är bra att ha med sig extra av allt. Ta en kopia av minneskortet när du är nöjd med din installation och ha med dig en extra raspberry pi om något skulle krångla.
      Jag hade ingen tidigare erfarenhet av Raspberrry Pi innan så jag skulle säga att man löser det och det finns massor av hjälp att få på nätet. Vi har ingen annan plotter, däremot en gammal laptop som också kör OpenCPN.

      Svara
      1. Adrian

        (Ett väldigt sent) Tack för svar! Jag undrar lite över frågan som ställdes ovan, hur hur du kopplar USB-AIS. Hittade bara sladdar för 2000+ kronor, och förstår inte riktigt hur kabeln du länkade ovan kopplas in? Har du även RS232 till NMEA eller liknande? (Väldigt novis på NMEA).

      2. Kalle Inläggets författare

        AIS:en levereras med en kabel som bl.a. skickar ut NMEA-data (se bild här; https://valkyrianblog.files.wordpress.com/2021/07/emtrak_nmea.jpg) den ansluts till en vanlig RS232-kontakt (seriekontakt) enligt detta ((https://valkyrianblog.files.wordpress.com/2021/07/nmea2rs232.jpg). Transmit+ till TxD, Receive+ till RxD och både Transmit- och Receive- till SignalGround.
        Sedan kopplas det till Raspberryn via den tidigare länkade RS232 till USB-konvertern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s