AIS-transponder

Efter att ha seglat med en hemmaknåpad AIS-mottagare i vår Raspberry Pi-dator i två säsonger är vi övertygade om fördelarna med AIS och vi har därför bestämt oss för att löpa linan ut och montera en transponder. Det blev några timmars googlande med jämförelser av prestanda, funktioner och pris innan vi landade i en Em-trak B100 AIS transciever och en Em-trak S100 antennsplitter som vi köpte som ett ”Sailor Package” där det även ingick en extern GPS-antenn.

Vi valde länge och väl mellan Em-trak-paketet och en True Heading CTRX Graphene+ med inbyggd splitter men till slut avgjorde priset och att Em-traken även fungerar som NMEA0183-multiplexer till dess fördel.

Än så länge har vi bara testat att torrköra systemet hemma tillsammans med vår navigationsdator vilket verkar fungera bra.
Valkyrian på Vesselfinder
Valkyrian på Marine Traffic

4 tankar på “AIS-transponder

 1. Pier

  Hej! Hamnade här via Google. Håller på att bygga en navigationsdator av en Pi 4 och nästa steg är att köpa en AIS att koppla den till. Funderar starkt på en Em-trak B100 och undrar om det fungerat bra att koppla den till Raspberry Pi? Kör du via USB eller NMEA? Hälsningar
  Pier.

  Svara
  1. Kalle Inläggets författare

   Hej Pier!
   Det har fungerat bra. USB-anslutningen är bara till för att konfigurera Em-traken så det är NMEA man skall använda för att kommunicera med navigationsdator eller plotter. En fördel med Em-traken är att den har två NMEA-utgångar och att den NMEA-data man eventuellt skickar in i den skickas vidare ut igen.
   I mitt fall skickar den både navigations- och AIS-data till Raspberryn via NMEA och det har fungerat väldigt bra när man fått till inställningarna i OpenPlotter.

   \\ Karl

   Svara
   1. Pier

    Tack för svar! Kör du nmea 0183 via en konverterare till USB eller hur får du in datan i Raspberryn?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s