Preikestolen

Idag var det dags för lite nya och omväxlande äventyr. Det blev trots det ingen speciellt tidig morgon och det tog sin lilla stund att packa ihop allt som behövs för en heldags vandring. Sedan när vi var nästan klara vägrade jollens utombordare att starta och det tog ytterligare en halvtimmes fixande innan motorn gick, allt var ombordstuvat och vi kunde ge oss iväg. Till att börja med hade vi ca 1,5 M med gummibåten uppför fjorden till Revsåna där det finns rester av en gammal betongkaj. Det skall gå att ligga där med båt men det är inget ställe jag skulle vilja lämna båten på, särskilt inte med svallet från sightseeingbåtarna som passerar. Det tog sin lilla tid och man känner sig ganska liten i gummibåt mellan de höga klippväggarna men vi kom fram utan problem och kunde lyfta upp gummibåten tryggt på land.

Revsåna; vi förbereder oss för vandringen

Revsåna; vi förbereder oss för vandringen

Vandringen består sedan av två etapper på ca 4 km och 300 höjdmeter var. Den första går upp från Revsåna till Preikestolshytta och första delen av den är den mest krävande när man skall ta sig upp längs ån som rinner nerför berget mestadels i form av forsar och vattenfall. Ungefär halvvägs upp ansluter stigen till leden rund sjön Revsvann och man kan välja vilket håll man vill gå, det är ungefär lika långt båda hållen men vi tyckte att den västra var trevligare, om inte för at det var lite mer omväxlande mot all övrig vandring under dagen. Det visste vi dock inte på vägen upp utan tog den östra vägen som innebar en hel del vandrande upp och ner längs berget runt sjön. Efter ungefär två timmars vandring nådde vi Preikestolshytta där där det finns hotell, kiosk och parkering och där de flesta utgår ifrån. Vi tog en rejäl matpaus och laddade om inför andra halvan uppför.

Här börjar stigen

Här börjar stigen

På väg uppför

På väg uppför

Vy över fjorden

Vy över fjorden

Uppe vid Revsvann

Uppe vid Revsvann

Preikestolshytta, halvvägs uppe

Preikestolshytta, halvvägs uppe

Från att ha varit helt ensamma gick vi nu i ett lång ringlande led av människor och vi mötte minst lika många på väg ner. Även den här etappen var bitvis rejält krävande och det började kännas ordentligt i benen när vi närmade oss toppen. Det tog ytterligare ungefär två timmar att nå Preikestolen 604 m.ö.h men vi belönades med en fantastisk vy över fjorden in mot Lysebotn.

Stigen är byggd av sherpas från Nepal

Stigen är byggd av sherpas från Nepal

Vi närmar oss toppen

Vi närmar oss toppen

Paus

Paus

Man är aldrig ensam på leden

Man är aldrig ensam på leden

Preikestolen

Preikestolen

Framme på toppen!

Framme på toppen!

Vy ut mot fjordöppningen

Vy ut mot fjordöppningen

Vi tog en ny paus, kokade lite soppa och vilade ut innan vi påbörjade nedfärden som kändes som den lättaste och snabbaste etappen under dagen. Klockan hann trots det bli sex innan vi kom ner till Preikestolshytta igen och kunde fira med en glas, lite kaffe och frukt. Nu var det bara en etapp kvar ner till Revsåna och jollen igen och nu valde vi den västra sidan av Revsvann som till att börja med bjöd på lite planare vandring på mjukt gräs vilket kändes väldigt skönt efter alla klippor och stenar. Det gick dock inte lika fort som biten ner från Preikestolen och det tog nästan två timmar innan vi var nere vid fjorden igen. Vi packade och sjösatte gummibåten och körde tillbaks mot Helleren längs de lodräta klipporna på fjordens norra sida och passade på att köra in och titta på Fantahålå, en liten vik som går in i bergssidan med flera hundra meter höga väggar på sidan. Till slut kom vi tillbaks till Valkyrian strax efter nio; tio timmar, 16 kilometer och 604 höjdmeter efter att vi lämnade henne.

Nu skall vi bara ner igen...

Nu skall vi bara ner igen…

Omväxlande landskap

Omväxlande landskap

Välförtjänt glass vid Preikestolshytta

Välförtjänt glass vid Preikestolshytta

Skön slät och mjuk stig på sjöns västra sida

Skön slät och mjuk stig på sjöns västra sida

Stigen är brant nere vid Revsåna

Stigen är brant nere vid Revsåna

 

1 tanke på “Preikestolen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s