SXK 24-timmars

Vi startade från Kyrkesund i strålande väder och svag NV vind och kursen sattes söderut mot Bredbåden som första rundningsmärke. Vinden vred något mer på väst och och vi gjorde bra fart på en halvvindsbog. Bredbådan var snart passerad och under rådande förhållanden och med prognoser om mer nordliga vindar under natten vridande mot SV var beslutet att fortsätta söderut lätt att ta och valet föll på ett märke mitt ute i Kattegatt mellan Göteborg och Skagen. Vi fick en underbar kväll med platt vatte, halvvind och en fantastisk solnedgång även om en mojnande vind gjorde att farten sjönk alltmer.

Redo för start

Redo för start

Stilla och lugnt på väg söderut

Stilla och lugnt på väg söderut

Stilla och lugnt på väg söderut

Solnedgång i Kattegatt

Solnedgång i Kattegatt

P6010048

Vårt drömscenario var att befinna oss vid Skagen på morgonen när vinden enligt prognoserna skulle vrida på SV men med rådande västliga vindar kändes det alternativet alltmer avlägset och vi skissade på olika alternativ när vinden plötsligt, fem minuter innan rundningen av märket först dog ut och sedan återkom, svag men från norr…
Vi seglade nu västerut i väldigt svaga vindar längs med fartygsrutten till Skagen och dess intensiva trafik vilket krävde en del uppmärksamhet. Frampå morgonen dog vinden av helt och med Skagen i sikte vi drev långsamt norrut med strömmen. Efter några timmar återkom en svag vind från sydväst. Att runda märket vid Skagens hamn skulle innebär kryss i svaga vindar och vi siktade istället mot märket på Skagens rev som rundades kvart i sju.

Nattamat

Nattamat

Startnummer 23 l'Avenir siktad på morgonen utanför Skagen

Startnummer 23 l’Avenir siktad på morgonen utanför Skagen

Soluppgång utanför Skagen

Soluppgång utanför Skagen

Soluppgång utanför Skagen

Soluppgång utanför Skagen

Nu inleddes den taktiskt sett svåraste fasen, att räkna baklänges för att få så mycket seglad tid (och distans) som möjligt utan att överskrida de 24-timmarna. Kursen sattes mot Räbbehuvud med Måseskär och Bredbådan som alternativ beroende på när vi skulle komma fram. Vi hissade spinnakern och trots den svaga vinden som precis orkade fylla seglet så höll vi med hjälp av en rejäl medström runt tre knop. Farten genom vattnet var dock inte större än av vi kunde ta ett morgondopp. Dagen förflöt utan några direkta avbrott, vi såg en hel del tumlare och när vi närmade oss svenska kusten svepte en havsörn förbi oss tio meter från båten på två meters höjd. Efter en del velande fram och tillbaks och mycket räknande bestämde vi oss för Räbbehuvud och vi rundade kvart i fyra, bärgade spinnakern och satte kurs mot Bredbådan. Vinden var nu västlig, lite kraftigare och det kändes som att vi skulle gå i mål med god marginal, till och med så att vi började diskutera möjligheten att gå via Hjärterö ränna och ta ett märke till. Som tur var bestämde vi oss för att går direkt mot mål efter rundningen, vinden avtog något igen och vi passerade Dynan 17:45 med en kvart till godo, 76 M på loggen som blev 70,8 M tillgodoräknad distans mellan märkena och 66,2 M omräknad distans enligt handikappsystemet. Hur långt det räcker återstår att se men vi är väldigt nöjda med båten och vår egen insats.

Spinnakern hissad, kurs mot Sverige

Spinnakern hissad, kurs mot Sverige

Morgonbad

Morgonbad

Stilla väder på vägen mot svenska kusten

Stilla väder på vägen mot svenska kusten

Fördäcksarbete

Fördäcksarbete

Fördäcksarbete

Efter målgång gick vi till Stigbergsholmen där vi fick ännu en fantastisk stilla sommarkväll och avnjöt en god och välförtjänt middag.

Välförtjänt middag efter avslutad segling

Välförtjänt middag efter avslutad segling

Kväll på Stigbergsholmen

Kväll på Stigbergsholmen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s