Hirsholm

Jag passade på att springa en sväng innan resten av familjen gått upp och sedan passade vi allihop på att duscha eftersom duscharna var gratis, ibland är det skönt att slippa räkna minuter och riskera att stå intvålad när vattnet tar slut. I väntan på att brödet skulle bli klart i burkugnen kastade vi loss och gick ut för att sätta segel. Idag blåste det en del igen men som utlovad från SO. Det gick grövre sjö än vi räknat med men inte värre än att vi kunde ät vår frukost med visst besvär. I den friska medvinden tog det inte lång stund innan vi var framme vid dagens mål som var Hirsholm; en ö med en gammal fyrplats strax utanför Fredrikshamn.

Vi har varit här en gång förut för fem år sedan och det är en sådan där magisk plats med en alldeles speciell stämning som påminner en del om Bohusläns isolerade fyrplatser. Det dåliga vädret med tillhörande dis bidrog till att det kändes som om vi lika gärna kunde varit någonstans i nordvästra Skottland som alldeles utanför Fredrikshamn. Mellan regnskurarna vandrade vi runt på ön och tittade på den lilla byn, de tyska bunkrarna och gick längs stränderna. Dessutom var fyren öppen så att vi kunde komma upp och se både den och utsikten ordentligt.

Hamnen sedd uppifrån fyren

Hamnen sedd uppifrån fyren

Uppe i fyren

Uppe i fyren

På väg ner igen

På väg ner igen

Arvid och Linus i hamnviken

Arvid och Linus i hamnviken

Gamla och nya fyren

Gamla och nya fyren

Fyren med den lilla byn nedanför

Fyren med den lilla byn nedanför

Senare på eftermiddagen kom tillsynsmannen och tillika hamnkaptenen Jens som är en av de få fastboende på ön. Han är troligtvis världens trevligaste hamnkapten och tog i hand och hälsade oss välkomna. Han tyckte dessutom inte att vi skulle ligga som vi gjorde med aktern mot vinden utan skulle prompt hjälpa oss att flytta båten så att vi låg långsides och i lä av hans rejäla arbetsbåt. Någon hamnavgift skulle vi inte heller betala och efter att vi förhalat tog han med sig barnen som en stund senare kom tillbaks med fyra glassar. Vi rundade av en trots vädret fantastisk dag med björnbärspaj och kom som vanligt alldeles för sent i säng. Under björnbärsplockandet försvann linsskyddet till kameran men vi knåpade ihop ett nytt med lite kartong från en ostsås och gorillatejp.

Solen gick ned i en molnbank över Jylland

Solen gick ned i en molnbank över Jylland

Björnbärspaj

Björnbärspaj

Fyren har tänts

Fyren har tänts

Gorillatejp rules

Gorillatejp rules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s