Hemma igen!

Efter Bassholmen och Nordströmmarna fick vi en väderprognos som tydde på att det skulle kunna vara möjligt att ta sig till Danmark utan alltför stort besvär och vi bestämde oss för att göra ett försök. Till att börja med hade vi frisk vind och låg dikt bidevind med kurs åtminstone nästan mot Skagen. Allteftersom dagen led så minskade dock vinden och strax efter lunch började det gå riktigt långsamt. En timme senare gav vi upp och vände norrut mot Hållö istället. En stund senare var vinden definitivt slut och vi låg på ett spegelblankt hav och drev norrut med strömmen.

Lotshamnen såg full ut så vi fortsatte mot Hampholmarna strax söder om Fisketången där vi fick en fantastisk stilla sommarkväll med grillmiddag inklusive marshmallows. Vi kände oss ganska nöjda och bestämde oss för att stanna en dag till, en dag som ägnades åt bad, fiske, gummibåtsutflykt till Dödholmarna och de gamla befästningarna där  samt inte minst pannkaksmiddag. Vi passade även på att botanisera bland och göra slut på lite tyska och holländska konserver från förra sommaren till lunch.

Stilla på havet

Stilla på havet

Kvällsgrillning

Kvällsgrillning

Solnedgång över Smögen

Solnedgång över Smögen

Läspaus i hängmattan

Läspaus i hängmattan

Bunkerexpedition

Bunkerexpedition

Det vackra sommarvädret fortsatte och efter ett kort stopp i Kungshamn för påfyllning av mat och vatten samt lite glass seglade vi den korta biten ner till Rammen där vi trixade in oss längst in i en fin liten vik. Också här blev vi kvar en dag extra eftersom vi hade svårt att tänka oss att vi skulle hitta något bättre. Sommaren hade äntligen kommit och vi njöt i fulla drag…

Solbadare

Solbadare

Snorklare

Snorklare

Toppgast

Toppgast

Vilopaus

Vilopaus

Barnen på roddtur

Barnen på roddtur

Till slut blev det fredag och vardagen började komma allt närmare. Hur bra vi än hade det var det dags att ge sig av hemåt och eftersom vi legat still en extra dag hade vi en bra bit att ta oss. Vinden hade kommit tillbaks och låg på sydost. Vi fick ett långt bidevindben ner mot Lysekil i ökande vindar och tvingades göra några slag innan vi kunde falla lite grann ner mot Gullholmen. Vi hade en hård kamp förbi Islandsberg med L32:an Sol från Grötö. Vi knappade in men kom aldrig förbi och framme vid Gullholmen bestämde vi oss för att göra ett lunch- och glasstopp innan vi fortsatte för motor ner genom Härmanö ränna. Vi fortsatte ner till Härön där vi hoppades kunna hälsa på hos familjen Mattiasson. Det visade sig dock att de var på Mallorca så vi vände istället ut till Stigbergsholmen där vi fick en fantastiskt fin sista kväll med middag i sittbrunnen samtidigt som vi såg solen gå ner i havet.

Sista kvällen

Sista kvällen

Så var det till slut lördag och dags att segla hem. Vi började med att städa och packa innan vi tillsammans med de största Tjörn Runt-båtarna seglade in mot Stigfjorden där vi fick den ganska hårda ostliga vinden rakt emot, bärgade segel och fortsatte för motor in till Almösund och hemmahamnen.

Tre veckor är ju inte riktigt som tre och en halv månad men även om Bohuslän inte är lika exotiskt som Hollands kanaler, Amsterdam, Dover och Boulogne så är det svårslaget som seglingsvatten och trots att vädret började tveksamt så fick vi ändå en riktigt fin semester även i år.

2 tankar på “Hemma igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s