Helgoland, dag 2

Klockan tio i sex ringde klockan och vi fick gå upp för att ta ett varv i hamnbassängen innan vi kunde förtöja om som båt nummer fyra. Precis när vi var klara med det meddelade ryssarna som låg näst längst in att de skulle gå klockan tio. Vänligt men bestämt övertalades de om att flytta sig direkt och lägga sig utanpå oss och sedan kunde vi faktiskt få en liten stunds sömn innan det var dags att gå upp igen. Nu hade det fyllts på med nya båtar utanför ryssarna och alla satt och väntade på att klockan skulle bli tio så att en ny omförtöjningsmanöver kunde göras och alla kunde få gå iland. Då meddelade ryssarna plötsligt att de inte skulle gå förrän elva…

Eftersom vi inte var direkt berörda gick vi iland på en promenad nere hamnen och det som kallas Unterland, vi var bl.a. tvungna att komplettera våra matförråd lite grann och ta ut kontanter. Helgoland är lite som en enda stor taxfreebutik på en färja; massor med olika butiker, alla med i stort sett samma utbud av sprit, öl, tobak, parfym och godis samt några klockbutiker som omväxling. Mataffären var inte direkt imponerande men vi fick tag på det nödvändigaste och vi passade även på att fylla våra förråd med skattefri öl och skattefri diesel. Efter lunch tog vi hissen upp till den mest intressanta delen av Helgoland; Oberland där vi gick en lång promenad längs de spektakulära klippbranterna och tittade på de häckande sulorna som man kommer riktigt nära. Arvid var i sitt esse när han hittade mängder av rester från gamla bunkrar, dock var det bara rester eftersom engelsmännen utplånade all bebyggelse på ön utom fyren i ett massivt bombanfall 1945, med 17 dagar kvar av kriget. Under femtiotalet sprängde de sedan de militära installationer som klarat sig undan bombningarna. Idag syns det dock inte mycket spår av förödelsen och Oberland är väldigt grönt och vackert och det var en helt fantastisk promenad som vi avslutade genom att ta trapporna ner till den norra stranden och sedan följa strandkanten tillbaks till hamnen.

Kryssningsbåtarna från fastlandet

Kryssningsbåtarna från fastlandet

Lange Anna i bakgrunden, sula i förgrunden

Lange Anna i bakgrunden, sula i förgrunden

Sula

Sula

Fågelklippor

Fågelklippor

P7273111

På högsta punkten

På högsta punkten

Klipporna

Klipporna

På upptäcktsfärd

På upptäcktsfärd

Klipporna

Klipporna

Radiomasten

Radiomasten

Klipporna från norra stranden

Klipporna från norra stranden

Dagen avslutades med ett kvällsbad som bara skulle vara ett snabbt dopp men som blev oförglömligt tack vare en nyfiken säl. Om man gick ut en bit i vattnet och höll sig nere med bara huvudet ovanför vattenytan kom den närmare och närmare och var inte mer än fem meter bort som närmast. Den höll sig hela tiden i närheten av oss ända tills vi var tvungna att gå hem och lägga barnen.

Vi badar med sälar

Vi badar med sälar

Under dagens omförtöjningar hade vi fått nya grannar; Oscar och Carro på S/Y ByVind från Orust. De är på väg ner samma väg som vi varit för ett års ledighet och vi kunde utbyta lite tips och erfarenheter. Tyvärr hade vi fullt upp på båda båtarna och imorgon skall vi åt olika håll, vi till Cuxhaven och de till Borkum så vi hann inte prata så väldigt mycket. Vi önskar i alla fall en trevlig segling!

Valkyrian och ByVind bredvid varandra

Valkyrian och ByVind bredvid varandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s