Midsommar i Oostende

Vi har nu lämnat Holland och befinner oss i Belgien, närmare bestämt i Oostende. Vi var lite sena iväg i förmiddags, bl.a. beroende på våra strömberäkningar som sa att vi skulle ha strömmen med oss från elvatiden ungefär. Vi slussade ut tillsammans med två andra båtar och lite spänd är man ändå när man skall ut på Nordsjön igen och det blåste en del. Bredvid oss i slussen låg en ensam, äldre holländare i en liten sliten segelbåt av genomsnittlig sjuttiotalstyp. Innan slussportarna hunnit öppna helt var han halvvägs ute och med  storseglet på väg upp och innan han var ute utanför pirarmarna hade han fullt ställ satt, rundade pirnocken och satte av söderut. Plötsligt kändes det inte så dramatiskt och vi fick också upp seglen och följde efter. Det blåste dock på bra, bitvis upp mot 10 m/s och vi rullade in lite på genuan för att få behagligare gång. Våra strömberäkningar visade sig stämma och vi gjorde MeaDiva-fart hela dagen med GPS:en på mellan 7 och 10-knop, loggen låg kanske lite lägre men vi hade fin segling när vinden och sjön dämpat sig något. Ungefär samtidigt som vi kom in på Belgiskt vatten bytte vi dessutom väder från svenskt midsommarväder till strålande solsken.

Fin segling på eftermiddagen

Fin segling på eftermiddagen

Fram på eftermiddagen kändes det som dags att fira midsommar och vi gick därför in till Oostende där vi hade tre marinor att välja på. Valet föll på Mercator som var billigast, låg bra till i centrum och hade internet. Tyvärr måste man slussa och passera tre broar i en något omständlig procedur men väl inne i hamnen ligger vi fint. Efter ytterligare formaliteter på hamnkontoret kunde vi till sist duka upp midsommarmaten i sittbrunnen samt runda av kvällen med en stadspromenad med strandbesök på den milslånga sandstranden.

Midsommarfirande

Midsommarfirande

Arvid i hatt

Arvid i hatt

Strandpromenaden

Strandpromenaden

Jag hade hoppats på att vi skulle stöta på S/Y Fria någonstans längs vägen, inte minst efter att ha läst Marias bok, men vi började misstänka att vi redan missat dem men idag kunde vi läsa på deras blogg att vi måste ha mött dem till sjöss under dagen utan att se dem. Det går helt enkelt inte så bra med våra förhoppningar vad gäller att träffa på andra båtar vi känner eller känner till. Återstår at se om vi kan lyckas sammanträffa med min kusin Emma med familj på S/Y Elin

Morgondagens prognoser är lite motstridiga; danskar och holländare hävdar svaga motiga vindar vilket verkar stämma bra med verkligheten just nu medan engelsmännen påstår att det skall blåsa mycket men med oss. Vi planerar att kasta loss så tidigt vi kan med hänsyn till slussen och sedan får vi se var vi hamnar, det kan bli Niuwpoort, Dunkerque, Calais eller Dover.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s