Sammanfattning sedan Läsö

För att korta ner överseglingen lite för barnen gick jag upp vid sex och kastade loss för att påbörja seglingen mot Anholt och några timmar senare kom resten av familjen upp och gjorde frukost. Vinden var till en början ganska bra och vädret halvmulet och allteftersom dagen gick klarnade det upp samtidigt som vinden minskade. Jag ägnade en god stund åt att bråka med vindrodret innan jag föll till föga och konsulterade manualen. Efter lite nya justeringar fick vi det att fungera och resten av dagen slapp vi styra själva, till att börjamed styrde vindflöjeln och de sista två timmarna när vinden försvunnit helt och vi startat motorn fick autopiloten ta över. Väl framme hann vi med en promenad på stranden innan det var kojdags.

Vindrodret styr mot Anholt

Vindrodret styr mot Anholt

Nästa morgon vaknade vi till sommarväder och frukosten avnjöts i sittbrunnen och sedan fördrev vi dagen med strandpromenad, strandlek, håvande, inspektion av fiskebåtarna och vilka djur som eventuellt satt kvar i deras trålar och annat som man kan roa sig med i danska hamnar. Lite båtvård hans också med innan dagen avslutades med grillning iland.

Strandpromenad på Anholt

Strandpromenad på Anholt

Efter frukost och ännu en tur till fiskebåtarna skulle vi bara toppa upp vattentankarna innan avgång mot Grenå. Efter att en lång stund gått och det kändes som om tankarna borde vara fulla märkte jag att länspumpen hade startat och en kontroll under durkarna visade att vattennivån stod hög…  Våra tankar består av en rostfri tank och en säck och det visade sig snart att det var säcken som läckte. Det var ju inte så mycket att göra åt för tillfället mer än att länsa ut vattnet ur kölen och ge sig av. Vinden blåste mot och till att börja med frisk men den avtog allt mer under dagen och när vi kommit halvvägs och låg mitt för den stora vindkraftsparken mellan Anholt och Grenå dog vinden ut igen och det blev återigen motorgång de sista timmarna. Väl framme blev det besök på lekplatsen och kvällsmat.

Sprucken vattensäck

Sprucken vattensäck

Vindkraftparken

Vindkraftparken

Vindrodret får en paus

Vindrodret får en paus

Lördagen skulle bli en lugn och skön dag i hamn; vi skulle bara försöka ordna en ny vattensäck och handla lite mat. Det visade sig dock att den lokala båttillbehörsaffären inte låg i hamnen utan i centrum, 3 km inåt land och därför plockade jag fram mina gamla inlines. Till att börja med gick det bra men efter ett tag märkte jag att hjulen kärvade och betedde sig allmänt konstigt, sedan gick det bättre igen och efter ytterligare ett tag gick det inte längre, uppenbarligen åldras inte hjulen med någon vidare värdighet… Jag fick promenera resterande bit för att upptäcka att butiken mer liknade en modebutik än en båttillbehörsaffär och att de inte hade någon aning om vad en vattensäck var trots att hemsidan påstod att den fanns i lager. Det blev en lång promenad tillbaks igen och i ren frustration gjorde jag ett faktiskt ganska lyckat försök att svetsa ihop den gamla säcken med en lödkolv. Den är inte helt tät men med läckan uppåt fungerar den i alla fall ett tag tills vi kan hitta en båttillbehörsbutik värd namnet. Efter en snabb silllunch gav vi oss iväg mot dagens höjdpunkt; ett besök på Kattegattcentret vilket tog resten av eftermiddagen. Övriga planer fick skjutas på framtiden och det blev middag ombord och sedan lördagsgodis innan det var kojdags.

Hjulhaveri

Hjulhaveri

Arvid tittar på hajar

Arvid tittar på hajar

Rockklappning

Rockklappning

Imorgon planerar vi att gå vidare söderut, antingen till Öer eller till Tunö.

2 tankar på “Sammanfattning sedan Läsö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s